Сезон НБА 1982-83

Це був не самий яскравий сезон ліги. Крім фіналу Заходу не було жодної захоплюючої серії. Але, все одно, є багато хто, кого треба відзначити. В даному випадку мова піде про гравців.

В цьому сезоні не вийшло знаменитого протистояння Бостону проти Філадельфії. Селтікс сенсаційно (на перший погляд) програли 0-4 Мілуокі. Але, насправді, Бакс були дуже сильною командою. І, забігаючи наперед, вони виявилися єдиною командою, яка змогла перемогти Філадельфію в тому плей-офф. В цій серії зійшла тренерська зірка Дона Нельсона. Та й гравці в нього були будь здоров: кращий захисний гравець року Сідні Мокріф та 5-разовий учасник матчів усіх зірок НБА, кращий студент 1977-го року Маркес Джонсон.

До речі, я перевірив. В Бостоні усі гравці були здорові на відміну від плей-офф 1982. Там були якісь психологічні проблеми в команді. Що вартувало місця роботи їх тренерові.

Мілуокі не програвали свої матчі 76-м легко. Перший в Філадельфії – в овертаймі. Другий – в 6 очок. Потім команди обмінялися перемогами в Мілуокі. І в 5-му матчі філадельфійці таки дотиснули!

В іншому півфіналі зустрілися Лейкерс та Сан-Антоніо. У чинних чемпіонів в кінці сезону зламався Уорті. Тільки після травми повернувся Макаду. А Спьорс, порівняно з плей-офф 1982-го року підсилив Артіс Гілмор. Його протистояння стало прикрасою всієї серії. Раджу подивитися шосту гру, яка стала квітестенцією всього протистояння. Все вирішувалося на останніх секундах і Лейкерс вирвали перемогу 101:100.

Подивитись можна тут

А в фіналі 76-ті не залишили Лейкерс жодного шансу. Порівняно з минулорічним фіналом до їх складу додався Мозес Мелоун. Він і став MVP фіналу, додавши до цього дві нагороди за підсумками регулярного сезону.  Уявіть собі ту команду: Моріс Чікс – Ендрю Тоні – Боббі Джонс – Джуліус Ірвінг – Мозес Мелоун. Шкода, що тій команді не протистояли Шоутайм зі здоровими Уорті, Макаду та Ніксоном. Міг би вийти один з найкращих фіналів в історії. А так…

Кращим дебютантом року став Террі Каммінгс, обійшовши двох майбутніх членів зали слави НБА Джеймса Уорті та Домініка Уїлкінса.

В фіналі NCAA того року Х’юстон Оладжювона та Дрехслера подарували чемпіонство Норс Кароліна Стейт. Як це сталося можна дивитись з 26-ї хвилини. Джордан грав за інший університет Північної Кароліни. Чемпіони 1981 року тоді програли Джорджії 77-82 за крок до виходу до фіналу 4-х.