Синусоїда. Паралель тридцять третя (написано в 2012)

Думка про життєву синусоїду я буду описувати завжди. З кожним роком вона буде обростати все більш насиченими фарбами. Тому писати про неї я продовжую постійно і хочу писати далі.
Десятки думок паралельними траєкторіями прагнуть «на папір» так само як сперматозоїди запліднити яйцеклітину. Одному Богу відомо, як комусь з них віддається пріоритет при виборі першості.
А от автору, будь то замітка або роман, завжди доводиться розставляти ці думки-нитки послідовно, щоб у читача склалося правильна картина викладеного або, якщо хочете, гармонійне звучання ансамблю думок, основні з яких він хоче донести в даний час.

Все в житті йде по синусоїді. Точніше – за тисячам синусоїд. При чому, за законом життя, внутрішній комфорт людини вимірюється за найнижчою з них.

Все дуже просто. Уявіть собі 24-річного хлопця. Нічим не хворіє крім нежиті, побудував собі кар’єру в іноземній компанії, і вирвався в середній клас, кохана дружина чекає дитину, батьки повернулися із заробітків з-за кордону і тепер їх частіше бачиш. Здавалося б все ідеально.

 

Але в цій картині не вистачає часу на спорт, походи в церкву, прогулянки з друзями по центральній вулиці міста і знайомство з дівчатами, поїздки на полювання на 2 дні з набухуванням в «зю-зю», спілкування на закарпатському, українською або так часто вживаному у гуртожитку «суржиком» і так далі.

Тому досягти піку синусоїди, або якщо хочете, максимального значення «1» не вийде ніколи. Цей хлопець не може досягти максимального щастя, бо у будь-якої медалі є 2 сторони і йому постійно буде чогось не вистачати, а до кінця життя кожному з нас цього – чогось не вистачаючого – буде ще більше.
Хоча… є на Землі люди, які дуже близько підійшли до вершини синусоїди. Це справжні філософи і праведні священнослужителі. І ті і інші не схильні хтивому впливу матеріального світу, тому у них (на відміну від мільярдів простих смертних) мало синусоїд, віддаляють їх синусоїди ідеальною, синусоїдою, де вони надовго наближаються до одиниці.

Які ж основні складові синусоїд життя?

Почнемо з приємного. Відпочинок. Здається, зовсім недавно нас тягнуло на величезні галасливі дискотеки з розриваючими вуха децибелами. А ось зараз – хочеться слухати тільки тишу, або в крайньому випадку – спів птахів, солодкі посапування уві сні дружини в ліжку, і навіть шум вентилятора ноутбука трохи дратує.

Найголовніше – розуміти, що синусоїда має не один період, а постійно повторюється. Прийде час, коли знову буде нестерпно хотітися на дискотеку або отримати радість від плюхкання в крісло і потім зомбішного клацання пультом.

Телевізор. Ще не так давно ми, як голодні кошенята з жадібністю включали, так як через нього пізнавали світ, а зараз називаємо «ящиком», розуміємо, що він рідше буває джерелом знань, і, як правило, може бути джерелом негативних емоцій.
Гроші і робота. Мені здається, що навіть найбагатші люди планети хоча б раз відчували таке відчуття, що все втрачено. Гроші ведуть до параної, людям завжди є від кого їх ховати. Завжди є сумніви типу «Все зароблено чесно?», або «Всі закони я знаю, щоб цих грошей не втратити?»

У моєму житті було 3 рази, коли я входив в середній клас і тричі з нього вилітав. Найголовніше-не впадати у відчай, особливо, якщо ви після хорошого заробітку втратили роботу. Зараз я знову перебуваю десь на порозі середнього класу, але знали б ви… скільки це забрало нервів. Часто ловиш себе на думці, що та чи інша робота або нецікава, або забирає багато нервів, треба шукати щось компромісне.

Нерви. Як мінімум половину стресів людина відчуває від спілкування з іншими людьми. Від них виходить несправедливість, невмотивовані, образи, брехня, лукавство, всілякі «розводи». Здавалося б – позбудься людей, втечи на безлюдний острів, але там ми випробуємо новий стрес – брак спілкування.

Але все одно, всім в цій синусоїді керує його величність спілкування. Зі справжніми друзями та Богом.

 

Багато років тому давньогрецькі філософи вважали спілкування найвищим з задоволень. Я поділяю думки мудреців.