Двічі по 50 або Янніс MVP

Bucks in six. Навіть коли Яннісу давали титул кращого гравця фіналу, саме це скандували трибуни. Вболівальники в Вісконсіні неймовірні. Три виїзні матчі у Фініксі збирались на площі. Багато хто купував квиток в Fiserv arena та дивився гру по великим екранам.

Щоб стати чемпіоном треба мати чемпіонське серце, чемпіонський характер. Кобі колись “благословив” грека на перемогу в фіналі: “Зараз ти MVP, тепер – похід за чемпіонством”. Бакс довели що вони – гравці зі сталевими нервами. Кілька разів відігратися з 0:2. Виграти 7-му гру у зоряного Брукліну в гостях в овертаймі. Перемогти Атланту без Янніса після травми коліна, яка ледь не стала роковою.

Але Янніс повернувся. І якщо в першій серії фіналу він не увійшов в серію, то пізніше набрав двічі по 40 очок, а цієї ночі 50! Це абсолютно фантастична і елітна гра. Що характерно для цього Мілуокі – вони всі серії додавали від гри до гри. Що називається “розібрали суперника на запчастини”. Були і провали – наприклад -39 від Нетс.

Буду відвертим – я не вірив в камбек Бакс після двох матчів у Фініксі. Санс настільки рівно пройшли ВСІ матчі плей-офф. Їх теж неймовірно підтримували вболівальники. І тут партнерів повів за собою Джуру Холідей. Нагадаю, що я постійно скаржився на НБА що є два недооцінені гравці, яких не обирають на Матчі усіх зірок – Джуру та Бредлі Білла. Цей рік став особливим для обох вищезгаданих баскетболістів. До речі, згідно контракту Холідей отримає бонус в 1 мільйон за чемпіонство.

Номінально четвертим за силою гравцем в Мілуокі можна назвати і Пета Коннатона, і Брука Лопеса, і Пі Джея Такера, але четвертим (і останнім) мікрофон на нагородженні отримав Боббі Портіс. Його 16 очок були дуже корисними. Особливо ті, які були зроблені коли Фінікс зробив розворот 31:13 у матчі (Мілуокі виграв першу чверть 29:16). Фінікс в ці хвилини вів за собою Кемерон Пейн. Ще один “лавочник” – Френк Камінскі – теж не зіпсував каші. Його 11 хвилин на майданчику не були мінусовими для команди. Сам центровий набрав 6 очок. Третій запасний – Кємерон Джонсон – лише 3. Мікал Бріджес набрав 7 очок, що для гравця старту ну дуууже мало. Ейтон зіграв свою найгіршу гру в цьому плей-офф. Тільки Кріс Пол (26+5 передач), Джей Краудер (15+13 підбирань+4 перехоплення), та Девін Букер (19+5 передач) тягнули команду до перемоги. У Бакс таких гравців було 6! Перед останньою чвертю було 77:77 і Санс в клатчі такі дотисли 105:98, перемогли 4:2 в серії та стали чемпіонами.

Відзначу, що Міддлтон повторив рекорд ЛеБрона Джеймса 2007 року, коли закинув 15 кидків на рівний рахунок або перемогу в 4-х четвертях чи овертаймах плей-офф-2021.

Ще раз підкреслю, що Міддлтон та Янніс грають в Мілуокі разом 8 (!!!) років. Одного вибрали на драфті 39-м номером, іншого – 15-м. Зараз це 2 олстари, 40-мільйонники, чемпіони НБА.

Кілька наступних сезонів продемонструють чи зможуть Бакс стати повторити успіхи ГСВ, Спьорс, Лейкерс, Бостону, або Чикаго.

Поки що Мілоукі вдруге підкорили найвищу клубну баскетбольну вершину. Після 50-річної паузи.